• emblem

    NIS2: Wat betekent het voor de logistieke sector?

emblem

NIS2: Wat betekent het voor de logistieke sector?

NIS2, een term die je de afgelopen maanden waarschijnlijk al vaak hebt gehoord, is een verbeterd Europees regelgevend kader. Het is ontworpen om de cyberbeveiligingsweerbaarheid van essentiële en belangrijke bedrijven en organisaties in de hele EU te vergroten. Het doel? Een veiliger en uniform digitaal landschap in Europa. De nieuwe NIS2-verordening heeft nu ook betrekking op andere industriële sectoren, waaronder ‘toeleveringsketens’ en ‘logistiek’.

Meer wetgeving? Waarom?

In onze steeds digitalere wereld gaat de dreiging van cybercriminaliteit veel verder dan af en toe een phishing-e-mail waarin je wordt gevraagd geld te doneren aan een Nigeriaanse prins. We worden nu geconfronteerd met de dreiging van verstoringen van primaire bedrijfsprocessen in alle sectoren en industrieën, die een aanzienlijke impact kunnen hebben op zowel je bedrijf als de economie en de samenleving in het algemeen.

emblem

Wat is de impact op de logistieke sector?

NIS2 richt zich specifiek op supply chains en logistieke bedrijven, omdat verstoringen van hun digitale systemen verstrekkende gevolgen kunnen hebben in onze moderne samenleving. Het doel is om de cyberbeveiligingsnormen in de hele sector te verbeteren door het toezicht te harmoniseren en de beveiligingspraktijken te verbeteren. Bedrijven in deze sector moeten cyberbeveiligingsbedreigingen van externe leveranciers en verkopers (kritieke veiligheidscomponenten, IT-serviceproviders) evalueren en beheersen om de systeembeveiliging en veerkracht tegen cyberaanvallen te waarborgen.

Waar zitten de grootste risico’s?

Een cyberaanval is nooit een kwestie van of, maar wanneer. Enkele belangrijke vectoren voor de ontwrichting van je bedrijf zijn:

  • Ransomware-aanvallen: Ransomware is eenvoudig uit te voeren via phishing-links of malware en vergrendelt kritieke gegevens op servers en werkstations, waardoor je dagelijkse activiteiten worden verlamd.
  • Verstoringen in de toeleveringsketen: Je bedrijf is geen eiland, maar een schakel in de keten tussen verschillende partners en leveranciers. Een cyberaanval op hun systemen kan enorme gevolgen hebben voor andere partijen in de keten.
  • Verbonden apparaten: Nu steeds meer elementen van ons bedrijf ‘slimme apparaten’ worden, openen zich nieuwe aanvalsvectoren die je digitale infrastructuur in gevaar kunnen brengen.
  • Krappe budgetten: Met smalle marges is het budget voor cybersecurity beperkt, waardoor het risico toeneemt dat je kennis en infrastructuur ‘achterop raken’.
  • Je werknemers: Het gebrek aan bewustzijn van cyberbeveiliging onder hen kan een klik op een phishing-link snel veranderen in een regelrechte cyberbeveiligingsramp.
emblem

Dus wat kun je doen?

Cybersecurity is geen activiteit; het is een mentaliteit. Je digitale veiligheid op de eerste plaats zetten, moet worden geïntegreerd in zowel de bedrijfsstrategie als de dagelijkse bedrijfsvoering. Hier zijn een paar tips:

  • Lees meer over NIS2: Als je de richtlijnen en voorschriften kent, krijg je een duidelijk beeld van eventuele lacunes in de cyberbeveiliging die je mogelijk moet dichten om aan de regelgeving te voldoen.
  • Houd rekening met je infrastructuur: Een enorme achterstand met updates op het besturingssysteem, niet-ondersteunde hardware of oudere applicaties kan het risico op een cyberaanval vergroten.
  • Train je personeel: Bewustwording speelt een sleutelrol bij het voorkomen van aanvallen van eindgebruikers die je bedrijf ontwrichten.

Wat als we niets doen?

Net als bij de AVG introduceert NIS2 duidelijke basisregels en aanzienlijke boetes voor niet-naleving (tot € 10 miljoen of 2% van de wereldwijde jaaromzet), inclusief maatregelen om het topmanagement persoonlijk aansprakelijk te stellen voor grove nalatigheid op het gebied van cyberbeveiliging.

Naleving van NIS2 is cruciaal, niet alleen om hoge boetes te voorkomen, maar ook om je organisatie te beschermen en bij te dragen aan een veiliger en veerkrachtiger digitaal ecosysteem in Europa.

Afsluiting

“Cyber Secure” zijn is dus niet alleen een kwestie van het naleven van Europese richtlijnen, maar nog belangrijker: het bewaken van je bedrijfscontinuïteit. De voorgestelde boetes en straffen klinken misschien hoog, maar zijn niets vergeleken met het verlies van zaken (en reputatie) dat het gevolg kan zijn van een online aanval.

Meer informatie van de centrale overheid (Rijksoverheid) over de NIS2-richtlijn via dit linkje