Dus wat kun je doen?
Cybersecurity is geen activiteit; het is een mentaliteit. Je digitale veiligheid op de eerste plaats zetten, moet worden geïntegreerd in zowel de bedrijfsstrategie als de dagelijkse bedrijfsvoering. Hier zijn een paar tips:
- Lees meer over NIS2: Als je de richtlijnen en voorschriften kent, krijg je een duidelijk beeld van eventuele lacunes in de cyberbeveiliging die je mogelijk moet dichten om aan de regelgeving te voldoen.
- Houd rekening met je infrastructuur: Een enorme achterstand met updates op het besturingssysteem, niet-ondersteunde hardware of oudere applicaties kan het risico op een cyberaanval vergroten.
- Train je personeel: Bewustwording speelt een sleutelrol bij het voorkomen van aanvallen van eindgebruikers die je bedrijf ontwrichten.
Wat als we niets doen?
Net als bij de AVG introduceert NIS2 duidelijke basisregels en aanzienlijke boetes voor niet-naleving (tot € 10 miljoen of 2% van de wereldwijde jaaromzet), inclusief maatregelen om het topmanagement persoonlijk aansprakelijk te stellen voor grove nalatigheid op het gebied van cyberbeveiliging.
Naleving van NIS2 is cruciaal, niet alleen om hoge boetes te voorkomen, maar ook om je organisatie te beschermen en bij te dragen aan een veiliger en veerkrachtiger digitaal ecosysteem in Europa.
Afsluiting
“Cyber Secure” zijn is dus niet alleen een kwestie van het naleven van Europese richtlijnen, maar nog belangrijker: het bewaken van je bedrijfscontinuïteit. De voorgestelde boetes en straffen klinken misschien hoog, maar zijn niets vergeleken met het verlies van zaken (en reputatie) dat het gevolg kan zijn van een online aanval.
Meer informatie van de centrale overheid (Rijksoverheid) over de NIS2-richtlijn via dit linkje